HomeNieuwsWebsite van Jozefmaria in Roemeens
Nieuws

Website van Jozefmaria in Roemeens

Juni 2012

Tags: Internet, RoemeniŽ
De heilige Jozefmaria heeft nooit een voet kunnen zetten op Roemeense grond, maar hij hield zielsveel van het land en bad veel voor de landen die destijds te lijden hadden onder het communistische juk.

De interactieve tijdslijn met het levensverhaal van Jozefmaria en de geschiedenis van het Opus Dei met foto's en videoclips.
De interactieve tijdslijn met het levensverhaal van Jozefmaria en de geschiedenis van het Opus Dei met foto's en videoclips.
Op 4 december 1955 bezocht Jozefmaria de kathedraal van Wenen om te bidden tot Maria bij het beeld van Maria PŲsch: Sancta Maria, Stella Orientis, filios tuos adiuva!: Heilige Maria, Sterre der Zee, help uw kinderen! Met dit gebed bad hij tot Maria voor de Oost-Europese volkeren die onderdrukt werden door het communisme.

"Drum": De Weg in het Roemeens
De stichter van het Opus Dei droomde van de uitbreiding van de gelovigen van het Werk over heel de wereld. In RoemeniŽ is deze droom werkelijkheid geworden in 2009, toen het Werk zich in Boekarest vestigde. Vele jaren eerder werden De Weg, De Voor en De Smidse gestencild en van hand tot hand verspreid, clandestien als geestelijk voedsel in tijden dat religieuze boeken verboden waren.

Op de ochtend van 7 oktober 2002, op het feest van Onze Lieve Vrouw van de H. Rozenkrans, ontving paus Johannes Paulus II tijdens een audiŽntie op het Sint Pietersplein de aanwezigen bij de heiligverklaring van de Heilige Jozefmaria, na de Mis van dankzegging die gecelebreerd werd door Mgr. Javier EchevarrŪa, Prelaat van het Opus Dei.

Johannes Paulus II refereerde in zijn rede aan de ďonmiskenbare overgave van de Heilige Jozefmaria aan het priesterlijke ambt en de grootmoedigheid waarmee hij een enorme impuls wist te geven aan vele werken van evangelisatie en sociale projecten wist te bevorderen ten dienste van de armsten.Ē

Vervolgens kwam patriarch Teoctist, hoofd van de Roemeense orthodoxe kerk, om de paus officieel te begroeten. Deelnemers aan de audiŽntie, afkomstig uit alle delen van de wereld, ook uit RoemeniŽ, drukten met een enthousiast applaus hun empathie en wens naar eenheid uit. De lancering van de website van Jozefmaria in het Roemeens is een mooi moment om dit te herinneren.

De Roemeense taal, zoals vele andere Zuid-Europese talen, stamt rechtstreeks uit het Latijn, hoewel RoemeniŽ van de andere romaanstalige volkeren gescheiden wordt door Slavisch sprekende landen. RoemeniŽ telt 21,5 miljoen inwoners, waarvan velen in het buitenland leven.

Het Roemeens wordt ook gesproken in buurland MoldaviŽ, een land dat tot de Sovjet-Unie behoorde en tegenwoordig onafhankelijk is. Het telt 3,5 miljoen inwoners waarvan er 2,5 miljoen Roemeens spreken. Er zijn weinig katholieken, maar sinds de val van de Berlijnse muur hebben velen zich bekeerd en inmiddels is er een bisdom.
Roemeens sprekende landen
Roemeens sprekende landen

De boeken van Jozefmaria die op dit moment vertaald zijn in het Roemeens zijn De Weg, De Voor en De Smidse. Op dit moment kan de De Weg besteld worden via de webwinkel van het Bisdom Iasi.

Het grootste deel van de bevolking (86%) behoort tot de Roemeense orthodoxe kerk, daarnaast zijn er een significant aantal katholieken en protestanten.

Volgens recente studies telt RoemeniŽ circa 10 miljoen internetgebruikers. Via het web hebben vele Roemeens sprekenden Ė in o.a. RoemeniŽ en MoldaviŽ Ė toegang tot de geschriften en preken van de Heilige Jozefmaria.